주말, 월마트에 장을 보러 갔는데 생 민트를 한 다발에 무려 1달러도 안 하는 가격에 판매하고 있었습니다. 게다가 신선도도 최고.
사실 민트는 여름에 아이스티나 샐러드 같은 방식으로 먹는 게 아니면 딱히 활용도가 없긴 하지만, 거저 같은 가격에 안 살 수가 없죠.
그리고 어떻게 하면 신선한 상태로 오랫동안 보관할 수 있을지 검색에 들어갑니다. 그리고 아이스큐브 방법을 쓰기로 결정!
Ice Cube Method
- Pick through the fresh mint, removing damaged leaves and tough stems and rinse. Gently spin dry or pat dry between two kitchen or paper towels.
- Chop the mint leaves (remove stems) and place 1-2 teaspoons into each compartment of an ice cube tray, filling about halfway.
- Top off with water and freeze.
Once the cubes have frozen, remove and store in an air tight freezer bag or container in your freezer, up to 3 months. Don’t forget to label and date.
Baking Sheet Method
- Follow step one from Ice Cube Method
- Place leaves on a baking sheet and freeze 2-3 hours
- Place mint into freezer bags, label, date and store in freezer up to 3 months
Vacuum Sealer Method
출처: https://adamsfarms.com/blog/2012/01/storing-drying-freezing-mint/
- Follow step one from Ice Cube Method
- Make a bag from the roll material large enough to hole the sprigs of mint and allow space between the herb and final seal. Seal one end.
- Label bag with contents and date
- Place herb sprigs in bag
- Place bag end into the sealer and vacuum seal, following manufacturer’s directions
우선은 잘 다듬고 씻었습니다. 굵은 줄기는 떼어내고 향이 가득한 잎을 위주로. 향을 질기며 허브를 손질하는 일은 힘들지 않습니다.
그다음엔 물기를 잘 빼 주었습니다. 물기가 많으면 잎이 더욱 시들시들해진다고 하니 물기를 잘 없애주는 게 좋습니다.
잘 갈린 민트를 얼음 얼리는 틀에 예쁘게 담아 줍니다. 너무 많이 담지 않도록 조심하세요. 잎이 살짝 잠기도록 물을 부어줄 거거든요.
물은 얼면 부피가 팽창하지 되도록이면 너무 꽉 차게 담지는 않는 게 좋겠죠?
그 후엔 냉동실에 넣어 얼려 주면 끝이랍니다. 뒷정리가 조금 귀찮기는 합니다만, 그래도 기름기가 없으니 물로 슬렁슬렁 씻어도 되죠 (안 되려나?)
냉동실에서 몇 시간 후 꺼내 주면 짜잔~
아래와 같이 민트 큐브가 완성되었습니다.
이렇게 만든 민트 큐브는 소스나 차, 수프 등을 만들 때 쓸 수 있습니다.
고기를 재우는 소스에 써도 좋겠고, 레몬을 넣어 아이스티를 만들어도 좋고, 모히토를 만드는 데도 쓸 수 있겠네요.
얼마 전 수박 주스가 있어 얼음 대신 넣어보았는데, 민트의 상큼한 향이 더해져 더욱 맛있는 음료가 되었답니다.
가족들도 신박한 아이디어라며 다들 좋아했구요. ^^
Mint ice cubes can be used in sauces, teas and soups. To use the frozen mint as fresh, place the cube in a glass until melted and strain through a sieve to remove the mint from the water.
출처: https://adamsfarms.com/blog/2012/01/storing-drying-freezing-mint/
'enjoy > making food' 카테고리의 다른 글
단풍국 시골에서 김치 담기 ver. 2 (1) | 2022.07.11 |
---|---|
시행착오 끝에 정착한 천연발효빵 (0) | 2021.01.19 |
5년만에 만든 천연발효 빵_Tartine Bread (0) | 2020.05.05 |
단풍국 시골에서 김치 담기 (0) | 2020.03.18 |
tips_고수 버터(cilantro butter) 만들기 (0) | 2019.09.26 |