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enjoy/making food

tips_민트 냉동 보관하기

월마트에서 $0.97에 산 생 민트 다발

주말, 월마트에 장을 보러 갔는데 생 민트를 한 다발에 무려 1달러도 안 하는 가격에 판매하고 있었습니다. 게다가 신선도도 최고. 

 

사실 민트는 여름에 아이스티나 샐러드 같은 방식으로 먹는 게 아니면 딱히 활용도가 없긴 하지만, 거저 같은 가격에 안 살 수가 없죠. 

그리고 어떻게 하면 신선한 상태로 오랫동안 보관할 수 있을지 검색에 들어갑니다. 그리고 아이스큐브 방법을 쓰기로 결정! 

 

      Ice Cube Method

  1. Pick through the fresh mint, removing damaged leaves and tough stems and rinse. Gently spin dry or pat dry between two kitchen or paper towels.
  2. Chop the mint leaves (remove stems) and place 1-2 teaspoons into each compartment of an ice cube tray, filling about halfway.
  3. Top off with water and freeze.
    Once the cubes have frozen, remove and store in an air tight freezer bag or container in your freezer, up to 3 months. Don’t forget to label and date.   

    Baking Sheet Method

    1. Follow step one from Ice Cube Method
    2. Place leaves on a baking sheet and freeze 2-3 hours
    3. Place mint into freezer bags, label, date and store in freezer up to 3 months

    Vacuum Sealer Method

    1. Follow step one from Ice Cube Method
    2. Make a bag from the roll material large enough to hole the sprigs of mint and allow space between the herb and final seal. Seal one end.
    3. Label bag with contents and date
    4. Place herb sprigs in bag
    5. Place bag end into the sealer and vacuum seal, following manufacturer’s directions
    출처: https://adamsfarms.com/blog/2012/01/storing-drying-freezing-mint/

 

 

 

우선은 잘 다듬고 씻었습니다. 굵은 줄기는 떼어내고 향이 가득한 잎을 위주로. 향을 질기며 허브를 손질하는 일은 힘들지 않습니다. 

 

 

샐러드 스피너에 넣고 휙휙 돌려

그다음엔 물기를 잘 빼 주었습니다. 물기가 많으면 잎이 더욱 시들시들해진다고 하니 물기를 잘 없애주는 게 좋습니다. 

 

 

푸드 프로세서나 칼로 잘게 썰어 줍니다. 

 

얼음 얼리는 용기에 차곡차곡 

잘 갈린 민트를 얼음 얼리는 틀에 예쁘게 담아 줍니다. 너무 많이 담지 않도록 조심하세요. 잎이 살짝 잠기도록 물을 부어줄 거거든요. 

물은 얼면 부피가 팽창하지 되도록이면 너무 꽉 차게 담지는 않는 게 좋겠죠? 

 

그 후엔 냉동실에 넣어 얼려 주면 끝이랍니다. 뒷정리가 조금 귀찮기는 합니다만, 그래도 기름기가 없으니 물로 슬렁슬렁 씻어도 되죠 (안 되려나?)

냉동실에서 몇 시간 후 꺼내 주면 짜잔~ 

아래와 같이 민트 큐브가 완성되었습니다. 

 

짜잔~ 민트 큐브가 완성되었습니다. 

 

이렇게 만든 민트 큐브는 소스나 차, 수프 등을 만들 때 쓸 수 있습니다.

고기를 재우는 소스에 써도 좋겠고, 레몬을 넣어 아이스티를 만들어도 좋고, 모히토를 만드는 데도 쓸 수 있겠네요. 

 

얼마 전 수박 주스가 있어 얼음 대신 넣어보았는데, 민트의 상큼한 향이 더해져 더욱 맛있는 음료가 되었답니다. 

가족들도 신박한 아이디어라며 다들 좋아했구요. ^^ 

Mint ice cubes can be used in sauces, teas and soups. To use the frozen mint as fresh, place the cube in a glass until melted and strain through a sieve to remove the mint from the water.  
출처: https://adamsfarms.com/blog/2012/01/storing-drying-freezing-mint/